Relationer

Hur mycket av lärarens arbete går ut på att skapa relationer med eleverna?

Hur skapas en positiv relation mellan lärare och elev?

Efter de frågorna skulle man kunna brista ut i en floskel samling och prata om ömsesidig respekt och ett tillåtande och öppet klimat. Och ja. Det är viktigt med dessa detaljer, det är själva grundbulten i arbetet med alla människor på alla plan. Men hur gör vi, och var skall vi ha fokus i vårt arbete med relationerna?

Skolan huvuduppdrag är kunskap. Det är kunskapen som eleverna skall tillägna sig under skoltiden som är i centrum. Vilken typ av relation är det vi vill skapa utifrån tanken att kunskap är i första rummet? Hur skapar vi en positiv relation i förhållande till inlärning?

Det handlar dels om relationen lärare – elev, men  kanske framförallt relationen elev – elev.
Kan relationerna mellan eleverna ”inne i klassrummet”, under tiden eleven koncentrerar sig på uppgiften, vara fokuserade just på inlärningen så är de lättare att skapa en god inlärning. Gruppen kan då tillsammans vara en positiv kraft för varandra.
Är däremot fokus i relationerna på annat, exempelvis konflikter, vad som skall hända i helgen, ger det en negativ inverkan på lärandet.

En viktig del i lärarrollen är med ovanstående resonemang att skapa goda relationer och ett socialt klimat i klassrummet som är fokuserat på just inlärning. För det krävs tid i klassrummet, men också tid utanför klassrummet där andra saker kan avhandlas. Har vi personliga relationer med våra elever som handlar om annat än inlärning så kan vi lättare ha fokus på lärandet när det är dags för det. Det viktiga är bara att hitta tydliga skiljelinjer mellan arbete och ”fritid”.

Eller är det precis motsatt väg vi skall gå, och sudda ut gränserna mellan arbete och fritid, och ge möjlighet till inlärning där och när det passar individen?

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Härmed utropar jag mig själv som relationspedagog « SH Petters blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: