Sortera kunskap!?

Lärande är svårt! Framförallt är det svårt att förstå hur lärande sker och hur människor sorterar och katalogiserar sin nya kunskap.

Hur gör vi?
De som tävlar i minne använder sig medvetet om olika tekniker för att exempelvis memorera en lång sifferrad. En vanlig teknik är att använda sig av bilder som visualiseras för att sortera informationen, men det finns många fler. (Tyvärr så är just minnesträning ett fält som är fullt av människor som försöker tjäna pengar på mer eller mindre seriösa metoder. Så det är svårt att hitta länkar som inte gör att kolla källan lampan i mig blinkar.)

Minnesmästare i all ära, men hur gör vi i vår vardag? Hur får vi kunskap att fastna? Det handlar om sammanhang! Kunskap kan bara fungera och finnas om vi kan placera in detaljen i ett sammanhang. Att vi lyckas skapa en katalog av kunskap som den medvetna delen av hjärnan kan söka i snabbt och precist.

Problemet i dagens samhälle är att den sammanlagda kunskapen är så stor, samt att behovet av kunskap är betydligt större än det för de flesta människor är möjligt att ha lagrat och sorterat i huvudet. Här kommer datorn och internet in i bilden. I och med att människans samlade kunskap finns inom några klicks avstånd (3 var det någon som sa) så måste vi skapa sammanhang i kunskapen och kunna sortera den, för att snabbt och precist kunna hitta det som är relevant.

Det behöver finnas lätta sätt att hitta information som behövs, dvs. ett mer lättnavigerat internet, och det behövs lätta sätt att själv kunna sortera och placera information där man lätt kan nå den, dvs. kraftfulla lättförståeliga indexeringstjänster.

Mia Ankarvall diskuterade för en tid sedan ett länksystem för bloggar som ett komplement eller istället för tagsystemet som är i bruk idag. Det kan ju vara en del i ett mer lättnavigerat internet. Det är här nästa stora utveckling inom internetutvecklingen borde ske, att göra hela härligheten mer standardiserad och lättåtkomlig.

Den egna sorteringen av kunskap är än mer viktig, och bör vara enkel, lätthanterlig och självklar. Molntjänsterna bör kunna vara en utgångspunkt där detta kan ske. Delicious är ju en bra början, men det är baserat på bokmärken och delandet av dessa, vad jag skulle vilja se är en mer detaljerad indexering där ett enda klick kunde leda fram till exakt rätt stycke, bild eller citat mitt inne i en filmsnutt.

En av mina favoritsajter på hela det stora internet är WolframAlpha – anledningen till det är att den fungerar med tanken på att det skall vara enkelt att hitta information, och att dessutom presentera information som är närliggande för att skapa ett större sammanhang för kunskapen. Jag skulle vilja se hela internet fungera som WolframAlpha.

Jag är inte tekniskt bevandrad, men jag förstår att det jag föreslår är komplicerat och svårt, men det är den vägen internet och informationsindexering bör vandra. För kunskap kan bara fungera tillsammans med annan kunskap, och likt minnesmästaren behöver vi sortera informationen så att den finns där när vi behöver den.

Följande inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Tack för länkningen! 🙂

  Trevligt se att parallella tankar jämsides ens egna, som är snarlika. Får väl tänka att det grundar sig i ett reellt behov som finns lite här och var, just det där att tekniken verkligen blir den förlängda armen. För jag tänker; ska vi ha allt i huvdet som vanligt, eller i ett analogt system, så har Internet inte blivit den revolution som skulle kunna vara möjligt – för enskilda individer. Det vi pratar om är egentligen det som ska täcka hålrummet mellan branscher, och korta ner avståndet däremellan. Egentligen murbruket mellan byggstenarna, informationsmässigt. Lite åt det hållet går min tanke..

  Vad är det bästa med WolframAlpha? Om du skulle förklara för någon som är helt novis..?

  Svara
  • Varsågod : D

   Jo mina tankar utgår i från lärandet och hur varje människa skall kunna använda sin kunskap i den situation hon behöver det.

   Allting med siffror och statistik är det bästa med WolframAlpha. Testa sökningen ”GDP sweden germany” – exempelvis, eller ”weather göteborg dec 21 1976”. : D

   Svara
 2. Intressant!
  Jag vill också relatera användandet av IKT till lärande. Diskuterar detta vidare på min tumblr: http://annakarin.tumblr.com/post/823812301/sociala-medier-och-larande

  Svara
 1. Förstå varför | SH Petters blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: