Att hitta nyheter

En sak jag inte förstår är hur de svenska dagstidningarnas internetsajter ser ut och är uppbyggda. Först och främst handlar det om reklam naturligtvis och hur de låter reklamen helt ta över… Jag postade en skärmdump från SvD på onyanserat häromdagen, bara som ett exempel på hur det kan se ut.

Det finns bra exempel på hur en nyhetssajt kan se ut och fungera, och i det här inlägget tänkte jag ta och presentera en del bra exempel i relation till våra stora svenska sajter.

http://www.msnbc.msn.com/
http://www.nytimes.com/
http://english.aljazeera.net/
http://news.bbc.co.uk/

http://www.dn.se/
http://www.svd.se/
http://www.tv4.se/
http://www.aftonbladet.se/

Ok, jämför nu snabbt första sidan på de här åtta sajterna. De fyra första är utländska stora nyhetssajter som jag tycker är bra exempel, och se sedan på de fyra svenska sajterna som jag personligen tycker är riktigt dåliga.

Ställ dig de här frågorna.
Hur långt måste du skrolla för att nå slutet av förstasidan?
Hur mycket reklam ser du och var är den placerad?
Ser du någon skillnad mellan de svenska sajterna och de utländska?

I mitt tycke så är det väldigt viktigt att hitta lätt på en stor sajt. Det skall vara enkelt och lättförståeligt att hitta. Kategorier skall vara tydliga och väl indelade, och inte sammanrörda i ett enda stor hopkok. Jag förstår inte riktigt hur de svenska stora sajterna tänker i valet av hur deras sidor skall se ut. Varför skall förstasidan vara motsvarande 10 meter långa? Varför skall reklam poppa upp och täcka hela sidan? Varför blanda och ge nyheter utan någon som helst urskiljning?

Min favoritsajt är msnbc.com, här presenteras tre eller max fyra speciellt intressanta nyheter, sedan delas förstasidan upp i olika kategorier och några länkar till nyheter under den kategorin. Enkelt och snabbt att få överblick. Försök göra samma sak på DN, eller SvD…

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: