En första rapport från en skola med varsin dator

I torsdags fick eleverna på Stora Högaskolan sina datorer. Det var julaftonsstämning i matsalen på morgonen där 370 personer radade upp sig i klass och bokstavsordning. Till varje elev fanns det en MacBook ett fodral till datorn och ett par hörlurar.

Vi startade upp datorerna tillsammans, gjorde inställningar för nätverk och installerade iWork paketet och en talsyntes. Resten av torsdagen användes till att leka med sin dator. Använda den, klämma på den, pilla med den. Stämningen var naturligtvis på topp och allting fungerade mer eller mindre som det skulle.

Fredagen användes till the Marshmallow challenge.
I korthet så går the Marshmallow challenge ut på at tillsammans i grupp bygga ett så högt torn som möjligt med hjälp av Spagetti, tejp, snöre och en marshmallow som måste placeras högst upp i tornet. Ni kan läsa mer om detta här.

Målet med uppgiften var att eleverna också skulle dokumentera sina byggen med datorns inbyggda kamera eller sina mobiltelefoner. Denna dokumentation användes sedan till att framställa en film eller en presentationsfil där de berättade om sitt bygge. Resultatet laddades sedan upp på Fronter som vi i Stenungsund använder som intranät i skolan.

Det högsta tornet blev 70 cm högt.

Även fredagen flöt på bra, även om jag fick rapporter om en dator som var helt död. Dock så ordnade sig det under dagen och eleven i fråga får en ny på måndag.

Men det häftigaste med dagen var inte själva arbetet, det var resultaten. Det är så bra! Filmerna är så lysande och framförallt är eleverna så väldigt nöjda. (Jag skall fråga någon grupp om det är ok att jag delar med mig av deras film till er.)

Slutet på den här veckan var fantastiskt, på måndag börjar vardagen. Nu skall vi förändra vår vanliga undervisning och använda oss av vårt nya verktyg som en del av undervisningen. Det är den verkliga utmaningen. Jag återkommer.

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Det låter helt fantastiskt roligt! Det ska bli intressant att höra vad ni drar för slutsatser av detta arbete!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: