Gränser, begränsningar och möjligheter

Skolan styrs av en mängd begränsningar . Den mest tydliga ser du på bilden. Den faktiska fysiska begränsningen av klassrummet. Klassrummet och lektionen är ett hål i tiden – där vi möts. Lärare och elev(er). Detta hål, begränsas av, förutom klassrummets väggar, också av tiden då vi är där.

Dessa gränser är begränsningar – men  gränserna skapar också möjligheter. Möjligheter i form av en grupp människor som träffas på ett och samma ställe under en speciell tid för att göra speciella saker tillsammans. Vi lära av varandra, vi lär tillsammans.

Så gränserna är dåliga – men också bra.

Kan vi ta bort de dåliga effekterna av gränserna men ändå behålla de positiva?

Införandet av datorn i klassrummet – ni ser väl att eleverna sitter där med sina laptops – kan ta bort gränserna. Vi kan ha kvar det positiva med att lära i grupp, tillsammans, utan att behöva begränsas.

Kommunikationsverktygen som verkar över internet är oberoende av tid och rum. Skype, twitter, bloggar, wikis, Facebook. Vi kan vara tillsammans och få svar på frågor och diskutera när som helst var som helst med vem som helst. Vi flyttar ut klassrummet ut i världen och vi kan ta in världen in i klassrummet.

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. En tanke jag har kring det här är: kontroll och mätbarhet. Det är det som styr vår vardag. Kanske är det därför strukturen sitter så hårt? Man vågar inte släppa ramarna… byta ramarna?

    Svara
  2. Ja det är de ju. Det invanda och det välkända vill man ju bevara av någon anledning. Det kan vara ”vi vet vad vi har men vi vet inte vad vi får” tanken.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: