Vidare funderingar kring gränser, begränsningar och möjligheter

Gränserna som jag pratar om i skolans värld är själva ramarna för den traditionella skolan. Skolan som bygger på det gamla systemet som släktar tillbaka ända till tiden så det var präster och munkar som undervisade i kyrksalen.

Titta in i ett klassrum av idag – det är kyrksalen som är kopierad. (Till och med ”bänkarna” som församlingen sitter i är lika obekväma.) Det är i salen vi träffas.

Den moderna skolan
Utveckling i skola är en långsam process – det beror på många olika saker. Tröga system – traditionen med den ensamma läraren som sköter sitt – otydlig styrning – ovilja att bli styrd. Idag står dock den moderna skolan och knackar på dörren, framtvingad av en allt snabbare takt i samhällets förändring. Industrisamhället blev ett tjänstesamhälle, blev ett informationssamhälle, blev ett vad då? På bara några decennier.

Skolan måste förändras i tiden, och då måste de gamla värderingarna och tolkningarna om vad skola är för något brytas ner och omvandlas. De gamla föreställningarna om vilka gränser det är som styr skolans verksamhet måste ifrågasättas. (vad tycker vår utbildningsminister om det?)

Fördelarna som jag pratade om i föregående inlägg skall bevaras – gemenskapen, att arbeta och lära tillsammans. Men hur skall vi kunna möta behovet av en gemenskap i en allt snabbare värld. Tekniken är inte svaret – men användandet av tekniken kan vara det.

Hur närmar vi oss varandra på avstånd?
Vi behöver inte – det finns inte längre några avstånd!

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Tänker direkt på ”Är du lönsam lille vän”, Peter Tillberg… http://www.dn.se/kultur-noje/har-du-blivit-lonsam-lille-van-1.108299

    Märkligt hur hårt de strukturerna sitter. Även om man ser förändringar på sina håll – vilken tid det tar!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: