Nyårstillbakablick – så var skolåret 2011

Vårterminen i Sveriges skolor 2011 präglades av  frustration och frenetiskt arbete med att försöka hinna implementera Lgr11. Framförallt märktes det på landets mellanstadium där betyg skulle sättas igen efter många många år. De flesta lärare som arbetade med de yngre barnen hade aldrig satt ett betyg.

I många kommuner var utbildningsinsatserna bristfälliga, medan de i många andra var väl planerade och genomtänkta. Konsekvenserna av detta ser vi inte än men att det kan ge skillnader i utbildningskvaliteten är troligt.

Höstterminen startade och det gamla och det nya fortlöpte parallellt. Eleverna i år 9 fick fortfarande sin undervisning enligt de ”gamla” kursplanerna.

Samtidigt som skolan förändrades långsamt enligt politiska beslut så förändrades skolan snabbare under 2011 än någonsin på grund av andra saker. Informationstekniken kom in i klassrummmet på bred front i många skolor. 1-1 projekten stod som spön i backen och överallt i Sveriges avlånga land vandrade skolelever runt med varsin dator.

Datorns intåg in i klassrummet ger möjligheter som vi inte tidigare haft, gränserna som begränsat undervisningen suddas ut. Världen flyttar in i klassrummet och klassrummet kan förflyttas vart som helst. Film och ljud blir med hjälp av datorn lättare att använda sig av och undervisningen kan anpassas efter varje elevs behov.

Dessa möjligheter skapade de förändringar som behövdes – inte enligt de intentioner som kan utläsas i Lgr11 utan i enlighet med hur samhällsutvecklingen ville. Det nya samhället skriker efter kreativa uppfinningsrika individer. Individer med väl fungerande nätverk, individer med relevant kunskap.

Under 2011 tog skolan klivit in i nutiden.

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Tack – jag vill hoppas.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: