GoogleEarth – eller när gratismaterial är bättre

Jag är GoogleEarth beroende – eller kanske snarare jag är kartberoende, har alltid varit. Jag behöver kartan, platsen och den rumsliga uppfattningen för att förstå och komma ihåg. Numer står mina kartböcker tryggt i hyllan, medan jag flyger runt jorden i ett gratisverktyg från Google.

En vanlig skolatlas kostar några hundra kronor – GoogleEarth är gratis

En vanlig skolatlas innehåller en begränsad mängd information – GoogleEarth har inga gränser alls

En vanlig skolatlas är en kartbok – GoogleEarth är så mycket mer. En zoombar 3D modell av jorden där vem som helst kan komma åt i stort sett vilken information som helst. Du kan se byggnader i 3D, besöka historiska platser, se satellitbilder av hela jorden och backa i tiden för att se hur platsen såg ut förr, placera platsen vi vilken tidpunkt som helst och se hur den ser ut med solen i rätt position vi den tiden, se bilder och 360 graders panorama bilder som laddats upp av andra användare. I street view kan du ”gå” längs gatorna i New York, eller promenera förbi det svenska riksdagshuset.

Här är ett fantastiskt exempel på vad man kan göra med GoogleEarth . New York Times har lagt upp bilder över Haitis huvudstad Port-au-Prince före och efter jordbävningen för ett år sedan. Fantastiska bilder som ger enorma möjligheter till förståelse och inlevelse.

Går det att lita på Google?
Gratisverktyget är bättre än kartboken, men samtidigt är det ett företag som sköter informationen i detta enorma program Det är ett enskilt företag som kontrollerar information, och vad som finns och inte finns  tillgång till. Så frågan är går det att lita på Google?

Det är klart att det finns fel i GoogleEarth precis som det finns i alla verk med så mycket information, det gäller att ha ett källkritiskt förhållningssätt när man ”reser runt”.

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: