Skolans yrken

Sitter här och läser Skolbiblioteken i Ekerös blogg där Ceceilia Bengtsson skrivit ett inlägg skolbibliotekariens roll i skolan. Jag blir inspirerad av den typen av tankar och det leder mig in på en kanske vidare tanke om skolans olika yrken.

Vilka yrkeskategorier har vi i skolorna?

Lärare, speciallärare, specialpedagoger, elevassistenter, skolassistenter, studie och yrkesvägledare, sjuksköterskor, kuratorer, bibliotekarier, skolledare, fastighetspersonal (vaktmästare, städ osv.)

Vilken roll har dessa personer?
Så här ser jag på skolans verksamhet – vi har egentligen två huvudsakliga uppdrag, det ena är det självklara kunskapsuppdraget vilket är vårt huvudfokus. Det andra är det sociala, hälsomässiga uppdraget där vi skall se till att varje elev har de bästa förutsättningarna de kan få för sitt fortsatta liv. (Vi brukar kalla det elevvård.) Utöver det finns det en del kringuppgifter som handlar om att skapa förutsättningar. Lokalerna skall vara ändamålsenliga, administration skall skötas osv. Kunskapsuppdraget är alla personer på en skola inblandade i direkt, eller indirekt och elevvårdsuppdraget har vi alla ansvar för.

Cecilia Bengtsson skriver i inlägget

I samspelet mellan pedagogens och skolbibliotekariernas kompetens har pedagogerna förutom ämneskunskaper gedigna färdigheter i didaktik och pedagogik för att designa en optimal lärsituation för var och en av eleverna med mera. Genom samarbete tror jag att våra olika yrken kan mötas och bli en fantastisk resurs för elevernas livslånga lärande.

Det är samarbetet mellan olika yrkeskategorier jag vill åt. Vilka är våra kompetenser? Vad är vi bra på? Hur skall vi göra för att samarbeta för att skapa bästa möjliga inlärningssituation för våra elever? Vilken roll kan skolbibliotekarien ha? Vilken roll kan SYV ha?

Det handlar inte bara om olika yrkeskompetenser – det handlar också om olika personligheter, lärstilar, intressen. Vi är alla olika. Eleven kanske behöver en person som fungerar som henne, eller kanske en som tänker helt tvärtemot.

Det moderna lärandet – en modern skola
Införandet av modern teknik i skolan gör att behovet av mer samarbete mellan lärare och andra personer på skolan ökar. Skall vi kunna utnyttja Internet, datorn och sociala medier i skolan på bästa sätt, så behöver eleverna ha möjlighet till att få hjälp med riktning och frågor i en mer sömlös skola. De gränser som styr skoldagen behöver suddas ut, och ersättas av en helhet. I denna helhet behöver alla personer på skolan vara delaktiga i elevens kunskapsutveckling.

Att fylla elevernas vardag med olika kompetenser, idéer, tankar och samtal kan vara ett sätt att öka lärandet och öka möjligheten att varje elev får den hjälp hon behöver.

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Gillar ditt inlägg och dina tankar och håller med helt och fullt. Egentligen vill jag inte tala så mycket om skolbibliotekariekompetenser men eftersom det finns ett skriande behov av att synliggöra kompetenser så har jag gjort det men visst ska fokus vara på elevernas lärande som helhet., nu och i framtiden…

  Svara
  • Jag tror att det är nödvändigt att synliggöra det vi är bra på. Det är svårt att slå sig för bröstet, men det behövs.

   Svara
 2. P.S Det är jag Cecilia som kommenterar.

  Svara
 3. IT-mamman

   /  7 februari, 2011

  Olika idéer och tankar. Det är just det, tror jag. Att man får prova sådant. Inte en rätt- och felskola där vi har alla färdiga svar. Istället en skola där man tillåts göra misstag för att lära. Som Ahlgrens bilar. De var ett misstag. Men så bra de blev. 🙂

  Svara
  • 😀 Ja gärna ett tillåtande klimat, där det är ok att erkänna misstagen, där man hjälper varandra att hitta guldkornen som finns där.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: