LPP är en del av IUP processen

Jag läste in mig veckans #skolchatt i efterhand igår, och fick känslan av att vi gör det här med LPP svårare än vad det behöver vara. Meningen med en LPP är att den skall koppla undervisningen till målen. Det är LPP: n som är bandet mellan styrdokument och elev (och föräldrar) Vi skall som lärare konkretisera det vi gör.

LPP: n skall innehålla
– Mål
Vad skall vi lära oss?
– Bedömning
Hur kommer jag som lärare veta vad du kan?
– Undervisning
Hur skall vi lära oss tillsammans?

Gruppnivå eller individnivå?
För mig är det klart att en LPP skall skrivas för gruppen, och om det behövs i så fall anpassas för de individer i gruppen som behöver en alternativ planering. Det är kopplingen mellan de nationella målen och undervisningen som LPP: n beskriver, kopplingen till individens lärande sker ju i utvecklingssamtalet, de skriftliga omdömena, och i den individuella utvecklingsplanen.

LPP är ett stort ord (eller stor förkortning) för det vi förr kallade planering. Det ”nya” är att det ställs krav på oss lärare att vara tydliga kring målen och bedömning.

Gemensamt med elever
Enligt LGR 11 så skall eleverna vara med i planeringen av sin undervisning. Betyder det att de skall vara delaktiga i LPP skrivandet? Både jag och nej skulle jag vilja säga. Det som eleverna kan påverka är ju hur undervisningen skall se ut, dvs. Hur skall vi lära oss. Målen kan vi inte ändra på och läraren bedömning är helt beroende av målen.

Vi skall inte göra det så svårt för oss
LPP kan lika gärna heta planering så som det alltid gjort. Att vi kopplar och konkretiserar målen för elever och föräldrar innan vi startar underlättar för oss och gör det hela bättre. I övrigt kan en LPP se ut hur som helst, den kan vara 10 sidor lång och innefatta hela året. Eller så kan den vara en halv sida och handla om dagens lektion. Den kan vara grön, röd eller rent av gredelin det spelar ingen roll. Bara vi i den talar om vad vi skall lära oss! Hur eleverna kommer bedömas! Samt Hur vi skall lära oss tillsammans.

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: