Afrika en gigantisk kontinent – om visualisering

Afrika är stort – riktigt stort.
För oss som lever i en annan del av världen, långt bort från denna gigantiska kontinent både geografiskt och kulturellt är det svårt att inse hur mycket denna del av världen rymmer. Vi ser Afrika som en enhet, ett område vi kan resonera ungefär lika om. Det behövs någon typ av stöd och hjälp för att kunna se världen som den är.

Den här bilden nedan postade Tove Andersson på Facebook och jag började fundera och tänka på visualisering, bilder och hur det kan hjälpa elever och oss andra.

När vi arbetar med platser långt borta i skolan, hjälper det att visa bilder som visualiserar det vi vill berätta om. Att använda sig av förklarande jämförande bilder som kan flytta in platsen långt borta in i elevens värld, och in i ett sammanhang där det kan förklaras. Det är då vi förstår.

Nätet är fullt av visualiseringar
Gapminder är ett verktyg som på ett väldigt enkelt och lätt, överskådligt sätt förklarar och visar skillnader mellan olika länder. Tillsammans med Hans Roslings föreläsningar där han förklarar hur det hänger ihop är det nästan oslagbart. Min favoritföreläsning av Hans Rosling kan jag inte låta bli att lägga till här i inlägget. (Missa inte att det är textat på svenska)

Visualizing.org är en sida där visualiseringar av statistik finns på många olika sätt och om många olika ämnen.

Worldmapper är en site där världskartan används för att jämföra olika länder beroende på olika data. Ländernas storlek ändras i relation till varandra för att visa skillnaden mellan dem. Väldigt tydligt och lättförståeligt. Det finns också befolkningskartor för individuella länder. Ni kan se hur befolkningen i Sverige är fördelad här.

Afrika är en gigantisk kontinent, och om vi skall kunna lära oss om Afrika måste vi vara överens om att att Afrika inte är samma överallt. Första steget mot det kanske är att förstå hur stort det är.

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: