Upplevelse

I torsdags hade vi besök på skolan av en fantastisk människa. Hon heter Janina Nilsson och hon kom till oss för att berätta om sitt liv och om hur hon överlevde förintelsen. I en gymnastiksal med hundra femtonåringar berättade denna 86 åriga kvinna om hennes upplevelser som ung.

Att sitta i denna knäpptysta lokal och lyssna på denna fantastiska människa var en upplevelse utan dess like. Jag rös i hela kroppen, och de gjorde även mina elever. Där tillsammans så förstod vi tillsammans vad det egentligen var som hände då för 70 år sedan.

Det var upplevelsen som var nyckeln till detta fantastiska lärotillfälle. Eleverna tog på en dryg timme in mer av det som hände under förintelsen än vad de gjort på flera dagars diskuterande, pratande, filmtittande tillsammans med mig i klassrummet.

Oftare
Hur kan vi skapa dessa upplevelser för eleverna oftare? Kan vi skapa en skola där vi triggar eleverna och får med dem på samma sätt som Janina kunde med historien om sitt liv?

Personliga kontakter
Ett sätt ge eleverna fler och mer upplevelser att utöka antalet kontakter de har under sin skoltid. Öka antalet personer de träffar som kan berätta och förklara.

Kreativitet
Att skapa är en större upplevelse än att konsumera.  Kan vi ge eleverna möjlighet att skapa på egen hand och använda sin kreativitet i så stor utsträckning som möjligt så höjer vi och ökar upplevelsen. Film, bild, ljud och rörelse.

Spel
Utöka möjligheterna till att spela för att uppleva. Belöningssystem i spel förstärker upplevelsen och ger inlärningstillfället mer näring.

Vardag
Jag vill kunna göra detta till vardag. Upplevelsen skall vara vardag. Inte ett projekt, eller ett studiebesök då och då. Upplevelsen skall finnas där som en naturlig del i undervisningen.

Det kan vi göra genom att använda oss av nätet, datorn, och telefonen. Uppleva kan vi göra varje dag genom att vi flyttar in världen i klassrummet. Vi kan använda oss av de resurser som finns på nätet för att ta kontakt med olika personer som kan berätta och visa. Vi kan använda oss av nätet för att vara kreativa och ge vår kreativitet en verklige publik. Vi kan också använda oss av nätet för at spela, med varandra och med andra.

Det är genom nätet som vi kan göra det här till vardag.

Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: