Tyckande och vetande

Väldigt intressant läsning på lärartycket idag. Elisabeth Landström skriver om de sociala medierna och den kanske ytliga diskussionen som förs på dessa forum. Allt från kommentarer på nyhetsartiklar till twitter, bloggar och facebook.

 ”De beständiga värdena är kanske inte längre beständiga. De eviga sanningarna är kanske inte längre eviga utan mer rörliga. Det kan vara jobbigt att acceptera att den ”absoluta kunskapen är på nedgång och amatörskapets tyckande är på uppgång” för att citera @niclasekbergpro när jag lyfte frågan på twitter.”

Citatet är saxat ur Elisabeths text och är för mig kärnan i en ganska stor diskussion. Kanske inte bara om sociala medier och den eventuella snuttifieringen av kunskaper och diskussionen som formatet tvingar fram, utan kanske när det gäller kunskap, utbildning och skola överhuvudtaget.

Det korrekta kanske inte finns mer!
Skolan och utbildningsväsendet är en plats dit vi går för att få veta hur det är. Vi går till skolan för att få veta de eviga sanningarna. Men finns det några sådana? Finns det verkligen något absolut, beständigt vi kan lära ut längre. Den sammanlagda kunskapen av världens människor är utan tvekan större än den enskilde forskarens, eller lärarens kring ett visst ämne. Det amatörmässiga ”tyckandet” eller erfarenhetsbaserade vetandet är större och har ett större omfång, än lärobokens, eller avhandlingens innehåll.

Det är säkert spretigare, det är garanterat mer svårgreppbart och vi behöver troligtvis båda delarna. Vi behöver experten som lägger ner sin tid på att formulera och förklara den lilla biten, men vi behöver också input från alla världens hörn för att se den stora bilden och de olika perspektiven och de olika åsikterna. Tyckandet om ni så vill.

Internet och de sociala medierna gör det möjligt att hitta och kunna samtala med så många fler människor. Människor som inte har samma erfarenheter som jag, människor som har andra åsikter. Utmaningen ligger i att sammanfatta och skapa sin egen åsikt, sin egen värdering av vad som är rätt, eller kanske fel. Det står nog inte i en bok.

Tack Elisabeth för ett bra inlägg och för att du fick igång tankarna så här på morgonen.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Popper mfl filosofer har ju hävdat modeller där samhället växer fram som en ständig dialog och våra värderingar/sanningar är ständigt något nytt. I informationssamhället går förändringen väldigt fort och det som var en självklar osanning blir allmänt vedertaget i nästa andetag för att oerhört många människors sinnen förändras en aning.

    Som naturvetare med IT som min stora sak hamnar jag dock mitt i brytningsfältet. Naturens väldiga system går vidare enligt lagar som gäller oavsett om vi människor betraktar dem som sanna och någonstans hoppas man att informationssamhället lyckas ta hänsyn till allt det som är sant oavsett vad vi människor tycker.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: