När skall vi satsa på samhällskunskapen?

Så fort det görs ett utspel om en satsning på skolan så skall det satsas på språk eller matte och NO. Det är de kunskaperna som Sveriges barn behöver i en framtida värld som det heter så fint. Min reaktion på dessa utspel brukar bli ett lakoniskt skämt.

”Undrar när det kommer en samhällskunskapssatsning?”

Det är ett skämt med ett visst allvar, och det är dit jag vill komma idag.

Moderaterna pekar i sitt omdiskuterade utspel här om dagen ut just svenska, matte och språk som de viktigaste ämnen som det skulle satsas på med fler timmar. Gott så, jag håller med dessa tre ämnen är grunden för elevernas kunskapsinhämtning. Problemet med den här typen av uttalade satsningar på enskilda skolämnen är att de andra ämnena på automatik inte blir lika viktiga.

Det finns en tro att bara Lisa och Kalle kan läsa och räkna så kommer de lösa det där andra också. Jag är inte så säker på det.

Var är helheten?
När skolfolk pratar skolutveckling så vill vi ofta sammanföra ämnena, det står också väldigt tydligt i vår läroplan att vi skall sträva efter ämnesövergripande arbetssätt. Hur skall vi kunna göra det när vi om och om igen talar om att det är vissa färdigheter som är viktigare än andra?

Var är skolsatsningarna? Var är kunskapssatsningarna? Var är satsningarna på samhällsvetenskap?

Jag tror att om vi skall lyckas med en satsning på skolan så måste det vara hela skolan vi satsar på – inte vissa ämnen.

Varför just samhällskunskap?
Jo för att i mitt tycke är samhällskunskapen ett ämne på undantag – ett ämne som i praktiken har ett gigantiskt ansvar. Nämligen demokratiansvaret. Det är inte allt för länge sedan som rapporter om att dagens unga inte tror på demokratin och att de mycket väl kan tänka sig andra mer totalitära styrelseformer.

Så när skall vi satsa på Samhällskunskapen?

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Slaskämnet SO? | EdTech - Assessment for learning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: