Bara en kort observation

Det här inlägget bara en kommentar som rör den rådande samhällsdiskussionen i allmänhet och skoldiskussionen i synnerhet.

Den skapade motsättningen
I en diskussion så finns det en teknik som blir allt vanligare, som endast går ut på att vinna argumentationen. Typexemplet när det gäller den skapade motsättningen är som följer.

Argument
”En av anledningarna till de sjunkande resultaten i skolan är att lärare idag efter alla reformer inte har tillräckligt med tid för att planera sina lektioner.”
Motargumentden skapade motsättningen
”Vi måste ha ett elevperspektiv för att kunna förändra skolan till det bättre. Skoldiskussionen är inriktad på lärarnas situation och det kommer inte fungera.”

Ser ni vad som händer där?
Eftersom argumentet om för lite planeringstid egentligen är valid, men man vill inte i brist på ett bättre ord ”förlora argumentationen” så vänder man på argumentationen genom att hitta på en motsättning mellan lärares planeringstid och fokus på elevernas situation. Den motsättningen finns inte, den är påhittad.

Det skapade sambandet
I en diskussionen så finns det en teknik som blir allt vanligare, som endast går ut på att måla en problembild som passar sin egen situation. Typexemplet när det gäller det skapade sambandet är som följer.

Problemskrivningdet påhittade sambandet
”Under den senaste 10 års perioden så har elever börjat spela allt mer dataspel, samtidigt som skolresultaten har sjunkit. Alltså måste eleverna sluta spela dataspel.”
Just det här sambandet som var ett politiskt utspel är ett exempel på hur man gör mer och mer för att så att säga hitta på problem.

Säger inget om det, jag vill bara peka på hur det går till.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: